Unettomuus, unettomuuden hoito liikuntaa harrastavalle

Tanssimediana meille on tullut paljon kyselyjä unettomuuden hoidosta, joka vaivaa yllättävän monia tanssijoita, sekä paljon liikuntaa harrastavia ihmisiä. Useimmiten tunnit tai harjoitukset ovat myöhään iltaan, kroppa sekä mieli käyvät ylikierroksilla ja sen jälkeen on vaikeaa saada unta. Esitykset tai proggikset stressaavat ja öisin saattaa herätä miettimään tulevia tapahtumia. Unettomuudesta tulee helposti kierre ja se vaikuttaa koko vartalon hyvinvointiin ja mielialaan.

Tässä muutamia tekniikoita, jotka ovat hyväksi havaittu unen muodostamisessa. Unettomuuden selättämiseen tarvitaan erittäin paljon työtä sekä aikaa, joten kannattaa ottaa tosissaan kohteeksi jos haluaa päästä eteenpäin. Unettomuuden syitä on monia, tietoa kannattaa kerätä sekä löytää itselle sopivia juttuja, joilla saada unta.

1. Ei älypuhelimia tai ipadeja sänkyyn.

Älä tuo mitään älylaitteita lähellekään sänkyä. Vaikka tekisi mieli katsoa nukkumaan mennessä tai yöllä herätessä viimeiset Instagram-päivitykset, älä tee sitä.

2. Jos heräät yöllä, älä katso puhelimesta aikaa.

Parasta on olla katsomatta ollenkaan kelloa, mutta jos on katsottava, niin mielummin jokin perinteinen kello.

unet2

3. Rutiinit

Aina samaan aikaan nukkumaan ja mielellään myös ruokailu. Päivittäiset rutiinit on hyvä tehdä samaan aikaan, jolloin kroppa oppii koska mennään nukkumaan. Viikonloppuisinkin on hyvä ylläpitää rutiineja. Olisi hyvä myös katsoa mitä syö ja juo, energiajuomat ovat pahinta, mutta rasvaiset ja vaikeasti sulavat safkat myös.

4. Rentoudu ja tee hengitysharjoitus.

Ennen nukkumaanmenoa ja myös päivällä, on tärkeää tehdä rentoutumisharjoitus. Jos ravaa koko päivän tukka putkella ja yrittää heittäytyä samalla vauhdilla nukkumaan, it’s not going to happen. Keskelläkin päivää on hyvä ottaa hetki aikaa ja olla hetkessä, miettimättä tulevaa tai menneitä. Liikunnan jälkeen on aina hirveä kiire laittaa kamppeet kasaan ja juosta sporaan, mutta olisi hyvä jos hetken ehtisi hengitellä ja venytellä sekä saada ajatukset rennoksi.

Helppo harjoitus on ns. Neliöharjoitus, jossa lasketaan neljään, jolloin samalla hengittää sisään, laskee neljään, jolloin pidättää hengitystä, laskee neljään, puhaltaa ilman ulos, laskee neljään, pidättää hengitystä. Sitten alusta uudestaan ajatellen tätä neliönä. Tässä keskittyy hengittelyyn ja ajatukset eivät karkaa.

unet3

5. Pimennysverhot

Jos saat huoneesi todella pimeäksi, tämä auttaa paljon, pimennysverhot ovat erittäin hyvä sijoitus.

6. Aktiivisuusranneke

Usko tai älä, tämä on yksittäisistä jipoista jopa toimivin kikka. Aktiivisuusranneke laskee ajan jonka nukut, sen sisältämän syvän ja kevyen unen, osaa kertoa sinulle sopivan nukkumisajan, sekä muistuttaa että kohta pitää mennä nukkumaan. Ehdottomasti kannattaa kokeilla, halvimmat lähtevät ihan 50e ja eteenpäin. Sen lisäksi pystyt seuraamaan omaa liikkumista sekä ruokailua, nämäkin asiat vaikuttavat suuresti uneen.

7. Murheet pois

Tämä on ehkä vaikein asia, mutta kannattaa yrittää miettiä, että tällä hetkellä ei ole mahdollista vaikuttaa asiaan, joten seuraavana päivänä hoidan nämä heti aamusta.

worrying-does-not-empty-tomorrow-of-its-troubles

8. Hyväksy, luota, usko, ymmärrä, anna anteeksi.

Suurimmat murheet liittyvät monesti huomioon, hyväksyntään, ”mitä muut ajattelee”, mahdollisiin tuleviin pettymyksiin, ystävyyteen, yksinäisyyteen jne. Kun ymmärrät ja luotat itseesi sekä ystäviisi, monet asiat saavat oikeat mittasuhteet ja osaat suhtautua niihin ehkä paremmin ja rennommin. Jos olet kokenut vastoinkäymisiä, on myös jossain vaiheessa aika antaa anteeksi ja mennä eteenpäin.

worry

unet4

flowers

unet

Vastaa