”Tärkeintä ei ole se, että on hyvä tanssija, vaan se, että on hyvä tyyppi.”

Dance.fi: Tanssin tutkimuslaitos on 10-vuotias

Elokuisena maanantai-iltana 2008 tanssikoulun opettajat jännittävät kulttuuriareena Gloriassa, tuleeko kukaan.

Vaikka olimme opettaneet katutanssia jo pitkään, alkamassa on Dance.fi:n ensimmäinen oma virallinen tanssitunti, eikä sosiaalinen media ole vielä nykyisenlainen tapahtumien markkinapaikka, missä olisi voinut kutsua ihmisiä paikalle.

Tähän asti Dance.fi –sivusto on toiminut ainoastaan tanssitapahtumien, kuten katutanssiyhdistyksen Sade-festivaalin, markkinointipaikkana. Simppelin dance.fi –domainin opettajar tajusivat varata itselleen 2005, kymmenen vuotta sitten.

Tuolloin oli vielä aivan absurdi ajatus, että joku voisi perustaa tanssikoulun yksin. Varsinkin, kun samaan aikaan useita tanssikouluja meni nurin. Suomessa, kuten muissakaan Pohjoismaissa, ei ollut muita ainoastaan katutanssiin erikoistuneita tanssikouluja, joten breakdance-taustaisella Tateishilla oli vahva halu perustaa juuri sellainen.

Jännitys Gloriassa vaihtuu pian huojennukseksi. Sali täyttyy äärimmilleen. Osanottajia on jokaisella kokeilutunnilla yli 80. Suomen ja koko Pohjoismaiden ensimmäinen katutanssiin erikoistunut tanssikoulu on saanut virallisesti alkunsa.

Kukaan ei tosin vielä tiedä, että tanssikoulun ympärille tulee syntymään aivan oma tanssilajinsa ja että 2015 yhdellä koulun vetovoimaisimmalla tunnilla soi kreikkalainen tekno.

Vuoden 2008 EK-Posse

Vuoden 2008 EK-Posse

2010: salsaa ja sievaa

Kaikki tanssikoulun toiminta sai alkunsa ripauksesta kapinaa ja perustuu sille edelleen: ei kukaan voi perustaa tanssikoulua yksin – ei vai? Katutanssi on kova ja aggressiivinen laji, eikä sitä sovi muuttaa – niinkö?

Vuonna 2010 Dance.fi:n toiminta alkoi jo olla vakaata ja tuttua. Oppilaita oli kivasti, eri tanssilajeihin erikoistuneita esiintymis- ja kilpailuryhmiä oli muodostunut ja koulun järjestämät tanssitapahtumat kasvattivat suosiotaan.

Mutta muitakin samantyylisiä tanssikouluja alkoi putkahdella, eikä juttu enää ollut niin originelli. Tuli tarve päästä takaisin boksin ulkopuolelle.

Käänne tapahtui oikeastaan jo edellisenä vuonna, kun opettajisto vieraili Kuubassa.

– Salsa!

Lapset, vanhukset, kaikki tanssivat kadulla yhdessä. Hän lumoutui erityisesti lajin sosiaalisuudesta.

Tanssijoita oli jo pitkään vaivannut streetin ympärillä vellova kilpailuhenki. He itse kilpailivat maailman parhaita breikkareita vastaan, mutta se ei enää tuonut tyydytystä. Lisäksi he kaipasivat lajin kovien ja aggressiivisten liikkeiden tilalle pehmeämpiä muuveja.

Heti Kuuban jälkeisenä syksynä Dance.fi alkoi tarjota salsatunteja ja ohjelmistoon tuli myös jotain täysin uniikkia

joukko tanssikoulun street-harrastajia kehittivät perinteisen street-tanssin liikkeitä pidemmiksi, pehmeämmiksi ja kauniimmiksi.

Tarkoitus oli luoda koulu, jossa voisi harrastaa yhdessä omana itsenään, ilman että täytyisi kilpailla kaveria vastaan.

Tanssikoulusta tuli pieni ilmiö. Sen ympärille syntyi uusia ryhmiä ja pian lajista innostuttiin myös Helsingin ulkopuolella. Tanssikoulu kiersi, ja kiertää edelleen, opettamassa eri puolilla Suomea. Nyt lajeja harrastetaan kymmenillä eri paikkakunnilla.

Oman tanssilajin lisäksi ohjelmistoon ilmestyy lukuvuosittain uusia tunteja: Vogue ja sen mallimaiset runway-kävelyt, Etnic Mixin bollywood ja lanteen värinät kreikkalaisen teknon tahdissa…moni hyvin kaukana alkuvuosien kapeasta street-meiningistä.

2010 oppilaita ennen Katumessuja

2010 oppilaita ennen Katumessuja

2011: Aleksis Kiven katu 

2011, muutto Sörkan huudeille :)

2011, muutto Sörkan huudeille 🙂

Jossain vaiheessa tuli tarve järjestää paikka missä jengi voisi kokoontua myös varsinaisten tanssituntien ulkopuolella. Oli iso riski hommata kalliiden vuokrien Helsingistä omat tanssitilat. Silti Tateishi päätti tehdä niin.

Dance.fi:n tanssikoulutoiminta oli pitkään ripoteltuna eri puolille Helsinkiä: maanantaisin tanssittiin Gloriassa, tiistaisin ja keskiviikkoisin Kisahallin koreografiasalissa, tunteja oli myös Aleksanterin teatterissa ja Koko-teatterissa.

Vuonna 2011 Dance.fi sai oman kotipesänsä Aleksis Kiven kadulta, eläväisen ja omalla tavallaan kapinallisenkin Kallion laitamilta. Aiemmin auto- ja eläinkauppana toimineisiin tiloihin sai mahdutettua puolitoista tanssisalia.

Tanssikoulun ihmiset halusivat tiloista omannäköisensä: ei mitään kliinistä liikuntakeskus-fiilistä, vaan jotain kodikkaampaa, vähän niin kuin jonkun kämppään tulisi. Seinillä on julisteita, ja rosoa tanssituntikokemukseen tuo jo pelkästään se, että tanssikuteet vaihdetaan sermin takana, koska pukuhuoneille ei jäänyt tilaa.

2015: Pieni koulu, isot tapahtumat

Tanssikoulu on edelleen pieni. Isoilla kouluilla saattaa olla 10 salia, Dance.fi:llä on edelleen yksi ja puoli.

Siinä on etunsa. Opettaha sanoo tunnistavansa lähes kaikki tanssikoulun 200 oppilasta kasvoilta. Se on harvinaista. Kun ei ole itse vetämässä tunteja, voi istua punaisessa pulpetissa ja toimia kassatätinä.

Vaikka tanssitunneilla käy paljon eri-ikäisiä, suuri osa oppilaista on nuoria, alle 18-vuotiaita, sillä tyypillisesti vanhemmat lopettavat harrastusten sponsoroinnin siihen. Moni tulee takaisin siirryttyään opinnoista työelämään.

Opettajia on viisi. Kaikki ovat valikoituneet ensisijaisesti persoonansa vuoksi. Opettaja sanoo aina oppilailleenkin, että tärkeintä ei ole se, että on hyvä tanssija, vaan se, että on hyvä tyyppi.

Tapahtumat sen sijaan ovat isoja. Vuodesta 2010 tanssikoulu on järjestänyt joka äitienpäivä Show of the Year -tanssitapahtuman Helsingin Kulttuuritalossa. Se on 800 esiintyjällään Suomen suurin yksipäiväinen tanssitapahtuma, ja pienelle tanssikoululle aina vuoden stressaavin rupeama. Show of the Yeariin tullaan kilpailemaan kaikkialta Suomesta kaikissa mahdollisissa lajeissa.

Itsenäisyyspäivisin tanssikoulu järjestää Katumessut Gloriassa. Se on puolestaan talven suurin katutanssitapahtuma, ja samalla tanssikoulun jokavuotinen joulunäytös.

Moni ihmettelee tapahtumien ajankohtaa: eihän äitienpäivänä ja itsenäisyyspäivänä sovi järjestää tapahtumia. Tämä on jälleen kerran tanssikoulun kapinahenkistä ideologiaa.

Nyt miettityttää, mitä kaikkia mahdottomalta kuulostavia kombinaatioita voisi vielä kehittää: voisiko streettiä ja bollywoodia yhdistää? Pitäisikö kehitellä street-musikaali? Tai street-leffa? Ja hommata sellainen tila, jossa olisi teatterisali, tanssikoulu, klubi, ehkä viikonloppuisin brunssi.

Tanssija tietää, että kaikista oudoista jutuista syntyy yleensä jotain maagista.

Sunnuntaina 6.12. juhlitaan Dance.fi:n kymmenvuotista taivalta. Paikkana Kulttuuriareena Gloria, lisäinfot täältä https://www.facebook.com/events/1633797166869203/

Kevään lukujärjestys on nyt ulkona ja ensi vuonna aloittaa http://www.dance.fi

Vastaa