Siéva – Helsinki born streetdance style

– Mikä on Siéva?

Siéva on Helsingissä syntynyt streetdancetyyli. Siévaa voisi kuvailla kauniiksi street-lajiksi. Siévassa, kuten muissakin tansseissa, on omat perustavat liikkeet, joihin sisältyy oma rytmiikka, tekniikka, liikkeet eri tasoissa sekä sidos uuteen urbaaniin musiikkiin. Siévaa voi kokeilla ympäri Suomea Hiphop Renessanssi-kiertueella, taikka Dance.fi tanssikoulussa Helsingissä.

Ensimmäisiä kokeiluja..

– Mistä tämä tanssilaji on lähtenyt?

Siéva tanssi on kehittynyt jo lähemmäksi kymmenen vuotta. Vuonna 2002 koottiin palasia yhteen Kiasma teatteriin street-esitystä varten, jossa liikekieli sekä musiikki olisi tunteellista ja kaunista, ei vain raakaa rähisemistä taikka akrobatiaa, joista streetlajit ovat tunnettuja. Aluksi tanssilla ei ollut omaa nimeä, ihmiset sanoivat vain, että ”onpas omaperäinen tyyli”, tai ulkomailla sitä kutsuttiin sanalla ”experimental” – kokeileva tyyli. Tätä omaa tyyliä treenattiin sitten ahkerasti myös Juste Debout tapahtuman (maailman suurin streedance-kilpailu) experimental kisoihin ja se riitti kolmena vuonna finaaleihin saakka. Kilpailuihin harjoitellessa tanssin tekniikka sekä liikkeiden laajuus kasvoi kerta kerralta. Tällä hetkellä meillä on jo yli 20 tanssijan aktiivinen porukka joka treenaa tätä lajia ja tanssi kehittyy joka harjoituksissa isoin harppauksin eteenpäin.

Ryhmäbiisi

– Minkälaisia tekniikoita tanssiin liittyy?

Siévassa on erittäin selkeät käsiliikkeet. Käsiliikkeitä kutsutaan Tassuiksi ja Treisseiksi. Nämä kaksi tekniikkaa ovat ensimmäiset liikkeet josta tanssi lähti. Seuraavaksi tulee paljon hidastettua liikettä jonka nimi on Skweeet. Skweee nimi tulee suomalaisesta elektronisesta musiikkilajista. Siévassa tanssitaan myös paljon lattialla ja siinä on omat perusliikkeet, kickoutit, powerit ja freezeframet. Tunnusomaista lattialiikkeissä on se, että niissä ei käytetä ollenkaan käsiä. Lisäksi on vielä askeltekniikka eli liu-ut.

– Minkälaiseen musiikkiin sitä tanssitaan?

Siévaa tanssitaan useimmiten kauniiseen elektroniseen ja urbaaniin musiikkiin. Musiikkilajit vaihtelevat vaikka Emma Salokosken kappaleista rauhallisempaan dubsteppiin eli luvsteppiin. Siévassa suuri sosiaalinen osa on myös harvinaisten ug biisien etsimistä ja niiden jakaminen muiden kanssa. Kaikki tanssijat etsivät jatkuvasti uusia kauniita eletronisia biisejä ja niiden linkkejä jaetaan toisille. Tässä linkki Siéva mixtapeen.

– Mistä tulee nimi Siéva? Miten löytää näppäimistössä É:n?

Sieva on vanhanajan tytön nimi Suomessa. é on pidennetty e ja se lausutaan Sieeva. Macissa É:n löytää näppäimistöstä painamalla alt ja e, windowsissa näppäimistön oikeessa ylälaidassa on heittomerkki, jonka jälkeen painaa e:tä 🙂

– Miksi?

Uskon että monet eivät oikeasti samaistu jenkkitanssien mtv-meininkiin, isoihin vaatteisiin ja aggressiivisiin tanssilajeihin. Saan itse inspiraatiota eniten kesäisestä Helsingistä tai talvisesta rauhallisesta menosta. Stadissa toki myös on kuumottaviakin hetkiä ja kaikki nämä asiat heijastuvat omaan tanssiin. Näistä aineksista siévakin on varmasti syntynyt. Kaikki lähtee myös musiikista ja fiiliksistä tanssia hyviin biiseihin. Esimerkiksi seuraavaan biisiin on todella vaikeata asettaa hiphopin bouncea taikka krumping-menoa. Siéva istuu tähän..

– Inspiraatio?

Toki monet tanssijat, musiikki sekä streetlajit ovat inspiroineet tätä tanssia. Mikään ei synny tyhjästä, vaan miltei jokainen liike on joku muukin tehnyt, mutta vain eri kontekstissa.

Yksi alkusysäyksiä aloittaa, oli juuri tuo yllä oleva Guy Called Geraldin Humanity ja siihen tanssinut Bill Shannon. Silloin ymmärsin ensimmäistä kertaa että myös street-tanssi voi myös olla koskettavaa tai kaunista.
Tällä hetkellä suurimmat inspiraatiot ovat musiikki sekä muut tanssijat jotka vievät lajia eteenpäin.

Jatkuu..

Sieva

Sieva, Sieva Streetdance,

Vastaa