Poliitiikka on spedeilyä?

Eduskuntavaalit lähestyvät, tällä kertaa vuorossa on Sneakers.fi politiikkaspesiaali!

Politiikka vaikuttaa nuorelle kovin kaukaiselta asialta. Onko edes tarpeen muuttaa mitään asioita? Useimmiten vastaus löytyy linjalta ei kiinnosta, mihinkään ei voi vaikuttaa, aikuiset hoitaa jne.

Tuntuu vaikealta kiinnostua äänestämisestä, jos siitä ei ole konkreettisesti hyötyä.
Politiikka ei kuitenkaan ole pelkästään vain pukumiehiä ja kansainvälisiä ongelmia televisiossa. Se vaikuttaa suoraan moniin pieniinkin asioihin elämässämme, tässä muutamia esimerkkejä.

– Miksi ruoka on niin kallista ja mistä se tulee? Käytännössä kaksi ketjua (S ja K) määrää mitä Suomessa syödään, mitkä tuotteet ovat alennuksessa, mitä meille mainostetaan. Huomaamattaan juniorit vetävät koko nuoruuden valmiseineksiä ja pakastepizzaa.

– Asuntojen hinnat. 40 neliön betoniboksi johon on vedetty sähköt, maksaa 200000 euroa ja sitä lainaa korkoineen maksetaan pankeille koko loppuelämä. Materiaalit tuohon betoniboksiin, jota kodiksi tarvitsemme maksaa alle 10000e. Joku tässä yhtälössä mättää.

– 8 tuntinen oravanpyörä. 60-luvulla iskettiin kaikille 40-tuntinen työviikko ja jostain syystä sitä ei ole ollut tarpeen muuttaa. Vaikka nykyään kaikki työtehtävät ovat automatisoituneet, eikä mihinkään duuniin mene kuin murto-osa siitä, mitä silloin joskus. Kuka nämä 9-17 ajat on päättänyt vaikka työn sisältö vaihtelee täysin eri ammateissa? Onnistuisiko 6 tuntinen työpäivä ja miten tuota voisi muuttaa?

– Suomessa on lähes 40 mäkihyppyriä ja 158 jäähallia. Mutta tasan 0 kappaletta Tanssin taloa, vaikka tanssin harrastajia on satakertainen määrä. Kuka näistä asioista päättää? Minkä tukemiseen kaupunki (eli sinä) ottaa lainaa?


– Jokaisen kaupungin keskustoissa on samat liikkeet, samat firmat muovisine näyteikkunoineen. Jokainen kaupunki näyttää täysin samalta harmaalta betoniboksikombolta. Ei hirveästi luovuutta, ei mitään. Erikoisille pikkuliikkeeille, kahviloille, pienyrittäjille voisi yrittää löytää lisää mahdollisuuksia.

Kuka siis asioista päättää?

Ikävä kyllä isot ketjut, firmat, kalervo kummolat, lobbaajat, mielensäpahoittajat, nillittäjät ja valittajat ovat niitä, joilla on monissa asioissa valta ja juuri he päättävät asioista meidänkin puolesta. Mitä asioita varten kaupunki ottaa lainaa ja maksamme ne itse veroina sekä kalliina tuotteina. Eikä heitä todellakaan kiinnosta pienen ihmisen hyvinvointi.

Ainoat joilla olisi edes vähän valtaa taistella näitä asioita vastaan, ovat poliitikot. Mutta politiikalla on todella huono imago ja välillä se vaikuttaa täysin spedeilyltä. Kaikki tuntuvat ajavan omia asioita, taikka ovat liian fanaattisia yhden asian tyyppejä. Laidasta laitaan, liian hippejä tai liian byrokraatteja. Joten helposti jää äänestämättä. Vaatii kuitenkin vain vähän aikaa ja perehtymistä, niin varmasti itselle sopiva ehdokas löytyy. Toivottavasti tänä vuonna saataisiin hyvät edustajat Helsingin kunnallisvaltuustoon, joten jokainen vaaliuurnille 🙂

Vastaa