Nettiraivo tai mielenosoitus. Mitä se muuttaa? Mitä muuta konkreettista voisin tehdä?

Politiikan toimituksesta päivää. Kahden viime eduskuntavaalin jälkeen ihmiset ovat olleet pettyneitä puolin ja toisin, some-raivo on ollut vahvasti valloillaan, keskustelupalstat täynnä vihaa ja mielenosoituksiakin on järjestetty. Ihmiset jakavat omille kavereilleen hulluna fb-linkkejä eri artikkeleihin.
Mutta muuttuiko mikään? Päinvastoin, vastakkainasettelu ja erilainen lietsonta on vain kasvanut näina muutamina vuosina. Kaikki puhuvat eri asioista toistensa ohi, eriytyvät omiin poteroihinsa huutelemaan kuuroille korville samoja mantroja päivästä toiseen.
Suomi on jakautumassa täysin kahtia.

Vaikka Alex Stubbin kanssa ei välttämättä voi olla samaa mieltä juuri mistään, tässä seuraavassa lauseessa hän on oikeassa:

”Suomea ei rakenneta lietsomalla eri ihmisryhmiä toisiaan vastaan. Enemmän pitäisi pohtia, miten monikulttuurisessa ja kansainvälisessä Suomessa vahvistetaan sosiaalista pääomaa ja jatkuvaa vuoropuhelua ihmisten ja ihmisryhmien välillä siten, että voimme tuntea olevamme samassa veneessä.”

Niinistöltä ja Sipilältäkin kuultiin samankaltaiset puheenvuorot.

Olemme keränneet nyt kevään ajan ideoita, konkreettisia ideoita, kuinka asioita voisi ehkä muuttaa. Jotkut ideat ovat hyviä, jotkut vähemmän hyviä, mutta tärkeintä on se, että ne herättävät ajattelemaan. Jokainen saa ottaa kopin näistä ideoista ja saa lähteä viemään niitä eteenpäin, jos siltä vain tuntuu.

Jos me kaikki laittaisimme negatiivisen energian sijasta ajatuksia johonkin näistä, ns. ”yhteisistä vihollisista”, muutokset saattaisivat olla mahdollisia.

1. Kouluissa pitäisi opettaa enemmän yksilön mahdollisuuksista vaikuttaa.

”Nuoret eivät ole kiinnostuneita äänestämisestä, koska he ajattelevat ettei politiikka vaikuta heidän elämäänsä, eikä yksittäisellä äänellä ole merkitystä. Aikuisetkaan ei tiedä, että eduskuntavaalit ovat puoluevaalit, eikä henkilövaalit. Enemmän tietoutta tarvitaan jo kouluikäisestä lähtien. Adressi opetusministeriöön varmasti lisäisi mielenkiintoa tähän, kuka haluaisi lähteä tähän hankkeeseen messiin?”

2. Kouluissa pitäisi opetella enemmän empatiaa, sosiaalisia taitoja sekä vuorovaikutustaitoja.

”Miksi ihmiset ovat vihaisia? Usein syynä saattaa olla se, että he eivät saa huomiota, ei rakkautta, heillä ei ole hirveästi ystäviä. Kuten pienet lapsetkin, aikuisetkin tarvitsevat huomiota. Jos sitä ei saa, tulee hirveä huuto. Sama aikuisillakin, keksitään syntipukki omaan pahaan oloon. Huomioa ja syntipukkeja haetaan netistä ja maailmankuva kieroutuu. Ihmisistä tulee itsekkäitä ja välinpitämättömiä.
Jo koulussa pitäisi opetella enemmän sosiaalisia taitoja sekä empatiaa ja se tulisi sisällyttää opetusohjelmaan.”

3. Positiivinen media

”Negatiivisia medioita on nykyään roppakaupalla, jotka lietsovat pahaa mieltä joka puolelle. Iltapäivälehdet keskittyvät klikkien haalintaan kohu-uutisilla. Samoin nettifoorumeilla ja artikkeleiden kommenteissa, keskitytään vain propagandaan ja vihaan.
Olisi hienoa jos olisi vain positiivisiin ja empaattisiin uutisiin keskittyvä media. Media jonka foorumeissa keskityttäisiin hyviin uutisiin ja keinoihin miten voisi auttaa ympärillä olevia ihmisiä. Kasper Strömman, Jani Leinonen, Martti Ahtisaari, Aleksi Pahkala yms. kaikki supersankarit yhden median alle. Media joka tuottaisi minidokkareita, memejä ja kaikkea millä voisi vaikuttaa.
Voisi kuvitella, että Mesenaatti ja rahankeräys tämänkaltaisen Positiivisen Median luontiin toimisi varmasti ja saisi varmasti helposti käynnistettyä. Kuka haluaisi kokeilla tätä?”

4. Keskity olennaiseen

”Mikä oikeasti vaikuttaa sinun elämääsi? Onko Suomessa vuokrat liian korkeita, ruoka liian kallista, lasten harrastuksiin ei ole varaa, sairaalakäynnit kalliita, bensa kallista? 8 tuntinen työpäivä ja 5 viikkoa lomaa vuodessa ikivanha systeemi, jolla huijataan kansaa? Vedättävätkö yksityiset pankit koko eurooppaa, jossa kaikki tuotot yksityistetään pankeille ja tappiot laitetaan kansan maksettavaksi? Jos tehdään isoja leikkauksia yksityisiltä ihmisiltä tulonsiirtona suoraan yritysten kilpailukyvyn parantamiseksi, niin palkkaavatko yritykset oikeasti lisää työntekijöitä? Vai siirtävätkö ne kaikki voitot omaan taskuun? Eikö kaiken järjen mukaan muutenkin työ maailmassa vain vähene koko ajan, kun kaikki automatisoidaan ja moni asia siirtyy verkkoon? Eikö pitäisi uudistaa jo työn ja olemisen koko ajattelutapaa?

Äänestä puoluetta, joka haluaa vaikuttaa niihin asioihin.
Yksinkertaistaen, Suomi on firma ja jos sillä menee hyvin, on varaa muuttaa palveluja halvemmaksi, jos menee surkeasti, niin kaikki kallistuu. Jos sinne äänestetään yhtä asiaa ajavia huru-ukkoja tai kukkahattutätejä, joilla ei mitään tietotaitoa taloudesta, niin kuinka luulet että asiat muuttuvat?”

5. Mielenosoitukset

”Mielenosoitukset ja marssimiset yksinään eivät näytä muuttavan asenteita puoleen eikä toiseen. Olisi hyvä että samalla tehtäisiin jotain muuta konkreettista, kun kerrankin saadaan paljon ihmisiä liikkeelle. Esim. kerättäisi varoja tuonkaltaiselle positiiviselle medialle, yhdistyksille, nuorisotyöhön. Kerättäisi samalla järjestöihin vapaaehtoisia. Viime eduskuntavaalien jälkeen marsseja järjestettiin, mutta sen jälkeen kaikki unohtivat täysin. Jos todella haluaa vaikuttaa, niin pitäisi kerätä rahaa ja perustaa lobbausyhdistys taikka palkata sellainen”

6. Nykyajan supersankarit / Videon voima

”Jos et ole ikinä matkustanut, taikka nähnyt muuta kuin kotikylän, on vaikea samaistua erilaisiin ihmisiin. Muusikot ja videontekijät ovat nykyajan supersankareita, joita ihmiset kuuntelevat. Voisiko muusikot, tanssijat ja videontekijät tehdä musiikkivideoita, joissa on teemana empatia ja välittäminen? Voisiko olla dokumentteja, joilla on positiivinen ja yhdistävä sanoma? Voisiko kannustaa ihmisiä matkustamaan”

3769093827315237404457355593n

7. Yksinäisyys / kaveriTinder

”Yksinäisyys on valtavan iso negatiivinen asia monen elämässä. Helposti myös masentuu ja lähtee vaeltelemaan netin syövereihin ja etsii sieltä syytä pahaan oloon. Voisiko olla olemassa Tinder, josta löytäisi kavereita? Ihan vaan josta löytäisi samanhenkistä porukkaa, jonka kanssa lähteä vaikka puistoon, biitsille, grillaamaan, pelaamaan shakkia, leffaan, tsygäilemään tai vaikka mitä. Josta myös vanhukset, pikkulasten vanhemmat, nörtit, hikarit, jefujäbät tai ihan mitkä vaan voisi löytää kavereita.”

Tässä muutamia ideoita, joita olemme keränneet ja lisää saa lähettää. Seuraavaksi julkaisemme artikkelin, jossa käsitellään eri ihmisten Suomen tulevaisuuden ennusteita ja eri vaihtoehtoja miten meille voisi käydä.

Seuraa meitä omalla facebook-kanavallamme joka pyrkii jakamaan mahdollisimman paljon positiivisia, myönteisiä sekä eteenpäinvieviä uutisia, videoita sekä kuvia.

Vastaa