Mikä ihme on SOTY?

Mikä on SOTY?

SOTY on tanssitapahtuma, joka järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2010. Ensimmäisessä SOTY:ssä oli alle 10 esitystä, mutta vuosi vuodelta pitkällisen työn tuloksena kisat ovat kasvaneet ja nyt päivän aikana pitkälle yli 100 show:ta valtaa Helsingin Kulttuuritalon lavan.
SOTY:ä on kehuttu hyvästä tunnelmasta sekä rennosta meiningistä ja yritämme parhaamme mukaan joka vuosi pitää tästä kiinni, sekä myös parantaa palautteiden mukaisesti toimintaa. Monesti tanssitapahtumia järjestetään myös urheiluhalleissa sekä messukeskuksissa, mutta tärkeintä SOTY:lle on yrittää välttää urheilutapahtuman fiilistä ja vanhasta ja arvokkaasta Helsingin kulttuuritalosta onkin tullut meille koti. Alvar Aallon suunnittelema Kulttuuritalo on historiallinen esiintymisareena. Jimi Henrdixistä Miles Davisiin ja John Coltraneen kaikki legendaariset taiteilijat ovat siellä esiintyneet ja SOTY toivookin, että tanssia katsotaan yhtä tärkeänä taiteena kuin mitä tahansa muutakin taidetta, osana Suomen tärkeää kulttuurihistoriaa.

Tapahtumien järjestäminen vaatii joka vuosi tuhansia työtunteja, stressiä sekä unettomia öitä. Todella harva isompi tapahtuma on kovin pitkäikäinen, sillä miltei aina järjestäjillä loppuu jossain vaiheessa jaksaminen, kuten esimerkiksi Ravintolapäivälle kävi. Toivommekin että kaikki ymmärtävät, että näitä tapahtumia järjestetään kaikki yhdessä, eikä SOTY:n toteutuminen joka vuosi ole itsestäänselvyys, päin vastoin jokainen vuosi on suuri haaste, jossa juuri ja juuri onnistumme.
Järjestäjinä toivomme tukea kaikille kotimaisille tanssitapahtumille. Jos jokainen meistä jaksaa jakaa kuvia, videoita sekä fiiliksiä tapahtumista, saamme tanssitapahtumien olemassaoloa tiedotettua isommalle yleisölle, joka mahdollistaa tapahtumien jatkuvuuden. Esimerkiksi SOTY:n finaali on yksi hienoimpia tanssihetkiä vuodessa, mutta katsomo ei ole usein edes puolillaan, mikä kertoo siitä miten paljon työtä meillä on vielä tehtävänä.

Tapahtumassamme on paljon hyvää ja myös toki paljon parannettavaa. Kulttuuritalon tilat ovat upeita, mutta välillä myös ahtaita. Ryhmiä on paljon joten ilmoittautumisessa sekä esiintymisien odottelussa saattaa kestää. Toivomme kuitenkin ymmärrystä ja positiivistä energiaa varsinkin katsojilta sekä vanhemmilta, jotta tanssijoilla on mahdollisimman hyvä fiilis esiintyä lavalla.

Suurkiitokset vielä kaikille tanssijoille ja myös koreografeille sekä valmentajille, teette kaikki erittäin tärkeää ja arvostettavaa työtä!

Tässä alla on vielä usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia.

– Saako tapahtumassa kuvata?
Tapahtumassamme kuvaus on sallittu. Ehdottomasti kannattaakin pyytää ystäviä/perhettä kuvaamaan oma esitys vielä erikseen, jotta kaikki saavat varmasti toiveensa mukaisen materiaalin. Kuten aiempina vuosina, järjestäjän puolelta myös kuvaamme sekä videoimme tapahtuman, mutta esityksiä ollessa satoja päivän aikana, pyrimme kuvaamaan kunkin ryhmän vain kerran. Lataamme videot Youtubeen, mutta lähiaikoina palvelu on tiukentanut säädöksiään ja valitettavasti kaikki esitykset eivät välttämättä näy ollenkaan, taikka esimerkiksi kännyköistä. Tälle asialle emme valitettavasti voi mitään.

– Miksi musiikki on niin lujalla?
Tässä olemme samaa mieltä, usein musiikki saattaa olla hieman kovalla katsojan korvaan. Tässä tilanteessa olemme usein hieman kahden tulen välissä, sillä esiintyjät toivovat mahdollisimman lujalla musiikkia ja musiikin taso saattaa heitellä jopa biisien sisällä, joten välillä on vaikeaa reagoida. Tapahtumiin kannataakin ottaa korvatulpat mukaan ja tulevaisuudessa pyrimme saamaan tulppia myös tapahtumaan.

– Mistä saa lippuja?
Lippuja saa http://www.lippu.fi palvelusta ennakkoon sekä myös tapahtuman aikana ja se tulee paljon edullisemmaksi, joten kannattaa ehdottomasti ostaa ne sieltä käsin. Liput löytyvät laittamalla hakukenttään Show Of The Year. Kilpailijoiden tulee ostaa liput ennen ilmoittautumista, kilpailijalippuja ei voi ostaa enää paikanpäältä eikä ilmoittautumisen sulkeuduttua.

– Miksi Street-karsinnat ja battlet järjestetään lattiatasossa alakerrassa?
Pienryhmien määrä on kasvanut vuosi vuodelta ja jotta esitykset eivät alkaisi jo klo 7.00 aamulla, olemme järjestäneet kahdessa tilassa samanaikaisesti karsintoja. SOTY on alunperin taustaltaan katutanssijamien järjestäjä ja pyrimme saamaan sitä autenttista katutanssifiilistä ja alakerran stagella onkin ollut todella väkevä fiilis, jota on vaikeaa saada yläkerran isossa salissa. Tunnelmaa on myös kehuttu, joten haluaisimme toteuttaa Street-stagen vielä tulevinakin vuosina. Pienryhmien kokoa pienennetään ensi vuodeksi 7-henkilöön, joten se auttaa hieman tilanpuutteeseen.

– SM-kisoissa.. Miksi SM-kisoissa pärjää eri ryhmät?
On tärkeää olla vertaamatta SOTY:ä eri lajien SM-kisoihin. SOTY syntyi tarpeesta olla tapahtuma, johon on helppoa osallistua myös aloittelijoiden, sekä heidän, jotka haluavat rikkoa rajoja ja tehdä kokeellisempaakin materiaalia. Samoin SOTY:ssä osaamistaan voi mittailla eri lajien tanssiryhmät samassa sarjassa, joka tekee tapahtumastamme uniikin jopa maailman mittakaavassa. Mutta kuten sanottua, tanssi ei ole urheilua vaan taidetta. Loppupeleissä pisteille sekä sijoituksille ei pitäisi antaa liian suurta arvoa, vaan tanssissa on tärkeää ystävät, joita saa tanssin kautta.
Resurssit ovat myös SM-kisoissa täysin erilaiset, joten tapahtumia ei voi verrata keskenään. On hyvä huomioida, että tuomarointikriteereissä SOTY:ssä luovuus ja omaperäisyys on 1/3 pisteistä, eli erittäin suuri. SM-kisoissa tärkeät kuviot sekä muodostelmat ovat meillä osa tekniikkapisteitä, eli vain pieni osa yhteistulosta.

– Mikä on Dancers of the year?
Dancer of the year kunniamaininnan saa tapahtuman aikana positiivisesti erottuneet yksilötanssijat. Se ei tarkoita että kyseinen tanssija olisi oman lajinsa paras tanssija, vaan tuomaristo katsoo henkilöitä jotka yksinkertaisesti ovat erottununeet karismallaan päivän aikana. Jos on esimerkiksi useassa esityksessä ja osoittanut hyvää meininkiä päivän aikana, sekin saattaa vaikuttaa palkinnon saamiseen. Haluaisimme pitää tämän kunniamaininnan aina yllätyksenä, jotta siitä itsessään ei tulisi “kilpailu”, jonka voittoa erikseen tavoitellaan.