Kulttuurialan yrittäjälle, älä failaa näitä juttuja (taas)!

Hei törmättiin kulttuurituotannon opintoja tekeviin veijareihin ja he hehkuttivat miten meidän vinkeistä on joskus ollut hyötyä. Laitetaan siis kaikille muutamat perusläpät, jotka voisi auttaa jokaista tuottajaa.

1. Erota brändisi henkilökohtaisesta persoonasta.

On tärkeää ettet liikaa yhdistä firmaasi ja omaa henkilökohtaista persoonaa (jos tämä on vain mahdollista). Sillä silloin on vaikeaa ottaa etäisyyttä työhönsä ja ottaa liian henkilökohtaisesti sekä takaiskut että menestymiset. Yksi raskainta asioita työssä on varmasti henkilöön käyvät hyökkäykset, jos firma on liian sidoksissa omistajan persoonaan. Niitä tulee aina, vaikka yrittäisi kuinka tehdä kaikki oikein.
Jos haluaa pitää kaikki ovet auki, olisi hyvä jos brändisi ei olisi liian paikkaan, henkilöön, aikaan tai maahan riippuvainen.

IMG_5258

2. Oma jaksaminen edellä

Ensimmäiset vuodet jaksaa painaa duunia 24/7, mutta jossain vaiheessa tulee monille stoppi ja uupuminen. Sen takia on tärkeää jo ennakkoon asettaa muutamia sääntöjä.
– Älä vie duuniasioita kotiin
– Hoida pääkoppaa ja kroppaa jo ennakkoon silloin kun kaikki on hyvin (liikunta, ruoka, uni, stressinhuolto jne). Jo uupumuksen tultua kaikkea ei ole helppoa laittaa kerralla kuntoon.
– Älä odota liikaa muilta (pettymykset ovat suuria, jos odottaa ihmisiltä liikaa. Ihmiset ovat luonnostaan mukavuudenhaluisia, joten se kannattaa pitää mielessä aina)
– Hoida EHDOTTOMASTI sen päivän asiat samana päivänä (teen tämän huomenna.. EI)

3. Ota riskiä, mutta älä ota riskiä

Ota riskiä toki, mutta raha-asioiden kanssa oltava aina erityisen tarkka. Laske kaikki tulot ja menot TARKASTI ennakkoon, laske miten voi käydä pahimmassa tapauksessa ja pidä huoli että selviät sen yli, vaikka kaikki menisi mönkään.

4. Muutkin asiat kuntoon noin yleisesti

Perusasiat kuinka välttää pahimmat feilaukset noin yleisesti onkin lueteltu tässä seuraavassa bloggauksessa (kantapään kautta opittu), kannattaa tsekata http://www.sneakers.fi/10-vinkkia-elamaan/