Helsinkiin Little Asia tai Chinatown?

Aasialaisella kulttuurilla on pitkät perinteet Suomessa ja se voi vuosi vuodelta yhä vahvemmin. Aasialaisia on ollut täällä aina, tarina kertoo että jo yli 100-vuotta sitten lähes 3000 kiinalaista vankia oli rakentamassa Suomenlinnaa, ja nykyisin jokaikisessä kadunkulmassa keskustasta lähiöön voikin nähdä palan Aasiaa. Sushia, kiinalaista, thaimaalaista, korealaista, vietnamilaista ja kaikkea muuta, aasialainen ruokakulttuuri on tuhansia vuosia vanha ja Street food -rekat ja Michelin-tason ravintolatkin ammentavat trendinsä sieltä. Backpackereistä pakettimatkaajiin, matkakohteeksi suomalaiselle valikoituu usein Aasia ja sen mielenkiintoiset maat. Samoin musiikki, aasialainen elämäntapa sekä muoti vaikuttaa urbaaniin katukulttuuriin jatkuvasti, KPop ja JPop -musiikilla on iso skene Suomessa, unohtamatta tietenkään kännyköistä pursuavaa elektronista maailmaa, kuten viimeisin Pokemon-villitys on meille näyttänyt.

Eikä tietenkään pelkästään perinteiset ravintolat sekä ruokakaupat vaan ennenkaikkea ihmiset rakentavat kaupunkikulttuuria. Aasialaiset sekä Aasialaistaustaiset suomalaiset ja nuoret ovat iso osa urbaania helsinkiläistä elämää.

Joka vuosi on järjestetty Little Asia in Helsinki -tapahtuma, joka keräää aasialaisesta kulttuurista kiinnostuneita ihmisiä, sekä aasialais-suomalaisia artisteja, muusikoita, valokuvaajia, ravintoloitsijoita ja tanssijoita yhteisen tapahtuman äärelle.

Videoa viime vuoden tapahtumasta

Monissa suurkaupungeissa on oma Little Asia taikka Chinatown ja artistien vahvana visiona olisi lähi vuosina saada Helsinkiinkin oma fyysinen Little Asia, jossa voisi kokea aasialaista kulttuuria ja se varmasti lisäisi Helsingin vetovoimaa myös kansainvälisesti.

Kaupungiosa taikka osa kauppakeskusta, jossa olisi ravintoloita, kauppoja, kulttuurikeskuksia, ensiintymislava aasialaisille taiteille jne.
Esimerkiksi Kalliossa ja Hakaniemessä on jo todella elävä kaupunkikulttuuri ja siellä sijaitsee satoja erilaisia aasialaisia ravintoloita sekä lähikauppoja. Kallioon tai Hakaniemeen voisi helposti saada Little Asian, ei tarvitsisi muuta kuin tehdä pieni holvikaari jonkin kadun ylle ja muutamassa vuodessa paikalle kerääntyisi alan yrittäjiä pilvin pimein. Samoin Konepajan alueella taikka Itiksen hanskorttelin alueella olisi loistava paikka tämänkaltaiselle nurkkaukselle. Turismin kannalta pelkkä Little Asia -kaarikin olisi kuin lottovoitto, sillä sen edessä kävisi itsensä kuvauttamassa varmasti todella moni Helsigissä vierailija.

Olemme käyneet katsomassa ympäri maailmaa eri Chinatowneja, Little Tokyoita ja pikku Aasioita ja vahva fiilis on, että Suomen aasiakylästä saisi ainutlaatuisen ja aidon jopa maailman mittakaavassa. Yhteydet ja verkostot helsinkiläisiin ravintoloitsijoihin ja kulttuuriryhmiin on olemassa ja kasvatamme niitä jatkuvasti Little Asia in Helsinki -tapahtumassa.

Projektiamme voi seurata facebookissa osoitteessa www.facebook.com/littleasiahki
ja olisi upeaa jos jaksaisitte peukuttaa tätä artikkelia ja saisimme ideaa eteenpäin. Kiitos.

Ei voi olla överi kallista rakentaa yksi kaarisysteemi

Ei voi olla överi kallista rakentaa yksi kaarisysteemi, nyt kaupunginvaltuusto hereille

Seuraa Little Asia in Helsinki -projektia facebookista
IMG_8723