Helsingin paras japanilainen ravintola / sushibaari

Päivitetty 01.05.2017

Seuraa pientä ruoka, matka ja lifestyle-blogiamme Sneakers.fi Instagramissa, käy kurkkaamassa sieltä uusimmat kuvat.

Vuosia kestänyt Helsingin japanilaisten ruokapaikkojen vertailu on vihdoin tullut päätökseen. Missiona oli käydä kaikissa Helsinkiläisissä ravintoloissa ja tämä ei ollutkaan ihan helpoin nakki. Stadissa on otettu tämän jalon keisarikunnan safkakulttuuri omakseen ja pikkurafloja taitaa syntyä melkein joka kuukausi.
Sushi on Japanissa ehkä arvostetuin ruokalaji ja sen tekeminen on osaksi taidetta, osaksi vuosituhansia kehittynyttä perinnettä. Sushikokki opiskelee japanissa monta vuotta, ennenkuin hän pääsee edes leikkaamaan kaloja. Hyvät sushi-paikat nousevan auringon maassa ovat myös kalliita, lapsena niihin pääsi syömään tyyliin vain kun faija voitti raveissa.

Hyvän sushin erottaa erityisesti kimmoisasta ja laadukkaasta riisistä, tuoreesta merilevästä sekä tietty hyvistä kalan ja lisukkeiden raaka-aineista. Sushi ei ole elitististä ruokaa, mutta ruoan alkuperää, kulttuuria sekä tekotapoja on hyvä kunnioittaa, jotta safkaaminen olisi mahdollisimman nautinnollista. Helsinkiläisissä sushipaikoissa harmittavan monet tarjoavat pikaruokaversiota, jossa riisi ja levä saattaa olla kuivaa ja kaikki tehty vähän sinnepäin mutu-tuntumalla. Ravintolasta huomaa heti, jos omistaja ei ole edes käynyt Japanissa. Miso-keitto ei myöskään ole alkukeitto, joten jos sinulle tarjotaan keittoa ennen pääruokaa, tiedät olevasi paikassa jossa ei juurikaan välitetä.

Mitään paikkaa ei tuomita, joka ravintolaa kannattaa itse testata jos on lähistöllä ja päättää oma lempparipaikka. Työntekijöiden koulutukseen panostamalla sushin taso nousee hetkessä, joten kaikki ravintolat varmasti petraavat koko ajan. Täytyy myös muistaa, että Hoshitossa ja Gaijinissa menee illalliseen helposti 40-80e, muissa 20e molemmin puolin. Nimen vieressä pisteytys. Listaa päivitetään jatkuvasti, jos tiedät suositella uutta ravintolaa, laitathan kommentteihin viestin.

Hoshito 10
Arkadiankatu 21
Ei sushi-ravintola, mutta ehdottomasti Helsingin ykköspaikka. Sydämellä tehtyä ja viimeisen päälle mietittyä japanilaista ruokaa. Chez Dominiquen Michelin kökissäkin työskennellyt kokki on yksi Suomen parhaista.

Wagocoro 9
Runeberginkatu 63
Japanilaisten omistajien rakkaudella pitämä pieni paikka Töölössä. Sushit ja sushi-riisi ovat omaa luokkaansa, Helsingin paras ylivoimaisesti. Kaikessa maistuu ”Wa”, eli lämmin japanilaisuus ja tietty paikallisen kotiruoan maku, jota on vaikeaa jäljitellä. Sisustus on vielä melko karu ja istumapaikkoja vain muutama, joka harmillisesti tekee tästä ravintolasta miltei lähes täysin takeaway -paikan.

Sushi Forest 8.5
Hämeentie 32
Kuinka ollakaan, Kalliosta löytyy todella autenttisen oloinen nuhjuinen japanilainen landeravintola. Sisustus on juuri täysin randomia ja kirppikseltä haettua, aivan kuten japanissakin, jos eksyy siellä pöndelle lähistön pikkuravintolaan. Palvelu on sitä itseään, eli japanilaisen kunnioittavaa ja asiakasta arvostavaa.

Ume-shu 8
Pohjoinen Hesperiankatu 15
Hyvin perinteisen japanilaisen sushipaikan fiiliksellä sisustettu ravintola. Sushitkin juuri oikean kokoisia ja ammattitaidolla valmistettuja.

Len’s 7
Viiskulma
Japanilaisen miljonääriräppärin sekä hänen suomalaisen äitinsä omistama pieni ravintola. Sushikin hyvää, mutta erilaiset donburit ja muut ruoat ovat tämän paikan bravuuri.

Tokyo 55 7
Runeberginkatu 55
Ehkä yksi näteimmistä sisustuksista. Sushitkin hyviä, jotkut hieman fuusiotyylisiä, mutta muuten erittäin laadukas meininki.

——————————————————————————-
Dance.fi tanssikoulu Helsingissä. Tanssitunnit, Tanssitapahtumat, kuvat ja videot täältä

Dancehall, Hiphop, Streetdance, Salsa, 30+ tunnit, junioritunnit ja EK-ryhmät

Dancehall, Hiphop, Streetdance, Salsa, 30+ tunnit, junioritunnit ja EK-ryhmät


——————————————————————————-

Hoshito on auki vain iltasin ja pöytä pitää varata etukäteen.

Umeshussa juuri oikean kokoiset sushit. Muistakaa että sushit syödään oikeasti käsin ja riisiä ei kasteta soijaan, vain kala tai lisuke.

Sushibar 7
Uudenmaankatu 15
Edesmenneen Rakuyan omistajien ketju. Marimekkoa ja Sushia. Suomi meets Japani, raikas meininki. Paikan taso on noussut todella paljon, fuusiomeininkiä, hyviä ideoita ja raaka-aineet. Yleensä fuusiomeiningit ei ole toimituksemme lemppareita, mutta Sushibarin Poke-bowl on todella jees, tuore chili(!) antaa hyvää potkua, kuka olisi uskonut että se blendaa hyvin soijan kanssa.

Koto 7
Lönnrotinkatu
Yksi ensimmäisistä ravintoloista ja laaja ruokalista laadukasta japanilaista. Paikka on myös uusittu täysin ja sisustus on hieno. Safkaamaan mahtuu isommallakin possella.

Sushi-San 7
Munkkiniemi
Munkan puistotien päädyssä seisoo vanhan Japanikävijän, Kimmo Jylhän oma ravintola. Hyvä valikoima erilaisia susheja, istumapaikkoja niukalti.

Gyosai 6.5
Runeberginkatu 40
Pieni takeout sushi töölössä. Isä ja poika mestareina. Kuten usein japanissakin, hieman nuhjuinen ja kodikas sisustus. Klassinen paikka.

Domo 6.5
Kalevankatu 21
Ovelasti entisen Koton paikalle bygattu paikka. Domon Japanilainen kokki loihtii sushin lisäksi hyviä lounaita. Tarjoilijat eivät puhu japania eikä suomea, joten hiukan vaikeata kysellä aterian sisällöstä. Ruoka hyvää.

——————————————————————
Tunnissa Japaniin, lähellä Helsinkiä aito japanilainen majatalo ja ruokailu.
——————————————————————

Aikatalon Ichiban

Aikatalon Ichiban

Ichiban 6.5
Aikatalo ja Kampin keskus
Yksi Helsingin vanhimmista paikoista. Perusvarma paikka, jossa ruoka hyvää ja valinnanvaraa löytyy. Kampissa joutuu usein jonottamaan.

Aya 6.5
Makkaratalo
Ichibanin omistajien paikka makkaratalossa. Hieno sisustus ja kenties ainoa paikka Helsingissä, jossa voi syödä myös curry-udonia.

Daruma 6
Kampin energiatalon Sushi. Paljon pöytiä ja ei kovin täynnä, joten pääsee syömään nopeasti.

Fuku 6
Freda 36
Buffetti-ravintola, joka nimestään huolimatta on enemmän kiinalainen ja buffassa suuri määrä fuusiosusheja muottiriisillä. Edulliset hinnat joten todella suosittu, usein jonot.

Zheng-Sushi
Roihika
Kuten nimestä voi päätellä, kiinalaisten omistajien pieni ja suosittu Sushi-paikka Roihuvuoren ytimessä. Idästadissa harvinainen sushi-paikka, kannattaa piipahtaa jos käy lähistöllä.

Hanko 6
Suomen suurin ketjuravintola, joka sijaitsee mm. Itäkeskuksessa ja City Centerissä. Taso riippuu vähän paikasta, mutta suurin osa menee kyllä hyvän keskitason mukaan.

Wasabi Sushi
Itis
Itiksen Eastonissa sijaitseva sushi. Laatu ei todellakaan mitään kummoista, mutta Stadin ainoa liukuhihna sushi, eli Kaiten Sushi antaa paljon anteeksi. On vain niin nautinnollista ja helppoa valita liukuhihnalta mitä haluaa.

Take-Sushi 5
Tennispalatsin sisällä sijaitseva sushi-baari. Hauska bambu-aiheinen sisustus, mutta täälläkin ruoan laadussa vielä petrattavaa.

Rice Garden 4.5
Kallioon avattu hieman hinnakkaampi muodikas sushi-buffetti. Tällä hetkellä vielä kylmää muottiriisiä ja vähän random-meiningillä rakennettu.

Hoku 4.5
Espalla sijaitseva uusi ravintola. Valitettavasti täälläkin muottiriisiä ja itseasiassa melko vähän japaniaista ruokaa, vaikka japanilaiseksi ravintolaksi tätä mainosteaan.

Helsingin Stockmannin Sushi 4
Tähän mennessä kaupungin huonointa sushia löytyy Stokkan sushi-tiskiltä. Yön yli jääkaapissa levänneitä jääkylmiä susheja ja rapeasti kuivunutta riisiä. Ei jatkoon.

Gaijin 9
Erikoismaininnan ansaitsee Tomi Björckin Gaijin. Gaijin ei ole varsinaisesti japanilainen ravintola, mutta keittiössä on paljon vaikutteita japanilaisesta ruoasta. Erittäin hieno sisustus ja hyvä tunnelma. Vuoden 2012 Michelin oppaassakin maininta.

Ennen Hoshito sijaitsi ihan puuvallilan reunalla, nyt Arkadiankadulla

Etutöölön Ume-Shussa hyvä fengshui

Tokio 55 fuusiosushit

 

Domon kokki osaa hommat, kara-age, paneerattu lohi, sashimi jne

Jos paikassa on tämänkaltaisia kryptisia ornamentteja, et luultavammin ole japanilaisessa ravintolassa

Kuten oluttakaan ei tulisi juotua viinilasista taikka viiniä stobesta, niin myös miso-keittoa on outoa juoda muusta kuin miso-kulhosta. Kuvassa oleva random-kulho ei siis ole miso-astia. Miso tarjotaan aina oikealle puolelle ruokailijaa.

Jos haluaa tutustua enemmän Sushin tekemisen saloihin, täällä toimituksessa suosittelemme ehdottomasti katsottavaksi dokumentin nimeltä Jiro dreams of sushi. Tämä on loistava dokkari 3 Michelin tähden japanilaisesta ravintolasta ja sen omistajasta, jonka voi katsoa mm. Netflixissä taikka tilata netistä.

Toim. huom.

Artikkelin kirjoittaja on Yokohaman (Suomen ensimmäisen japanilaisen ravintolan) 1970-luvun lopulla Tehtaankadulle perustaneen Keizo Tateishin poika. Yokohamassa työskenteli myös Yoshiaki ”Aki” Takayama, joka perusti myöhemmin Kabuki -ravintolan. Tästä syystä Kabuki ei esiinny listalla silkasta kunnioituksesta, mutta Sneakers.fi toki suosittelee ehdottomasti myös tätä legendaarista ravintolaa.

Siirry tästä tämän blogin etusivulle. Top posts kohdasta löydät blogin suosituimmat artikkelit sekä myös muita Sneakers.fi Japanin reppureissu- ja ruoka-artikkeleita.

Suomi-Japani fb-ryhmästä löydät kaikki akuutit uutiset Japanista.

Vastaa