Bboy Syöttis ja mekaaniset kellot

Sneakers.fi on tanssimedia, jossa on välillä juttua myös kelloharrastamisen maagisesta maailmasta, siksi onkin loogista että haastattelemme taiteilijaa, jolle kumpikin maailma on tuttu. Tällä kertaa meillä on mekaanisista kelloista innostunut Breaktanssija BBoy Syöttis haastateltavana.

1. Hyvin huollettuna satoja vuosia kestävä automaattikello on tässä hektisessä kertakäyttömaailmassa ja kännykässä sijaitsevan kellon ajalla jopa hivenen friikki artikkeli. Miksi mekaaniset kellot kiinnostaa?

Koen kellot omalla tavallaan taiteeksi. Ihan kuten esim tanssi, musiikki, maalaukset tai muu desingtuote. Ja yleisesti voisi kuvailla että arvostan paljon kaikkia edellä mainituista. Vuosien varrella kelloja on alkanut arvostaa eri tavalla. Niihin kun on tutustunut ja uppoutunut, alkaa arvostamaan käsityön merkitystä, kellon historiaa, tarinaa, muotoilua tai itsessään pelkän koneiston monimutkaisuuden tuomaa ”WOW”-fiilistä. Toki ulkonäöllä on myös merkitystä, mutta mieltymykset sen suhteen tuntuu vaihtuvan / ”kypsyvän” jatkuvasti.

2. Montako kelloa sinulla on tällä hetkellä kokoelmassa ja voisitko esitellä niistä muutamia. Onko ns. kiippereitä, jotka tulet säilyttämään kenties seuraavalle syöttis-sukupolvelle?

Jossain vaiheessa mulla oli erinäisiä kelloja joku 11kpl. Olen osan niistä luovuttanut veljelleni, vaimon käyttöön tai myynyt pois. Tällä hetkellä mulla on 5 kelloa, tosin pyrin nykyään mielestäni optimaaliseen 3 kellon määrään. Toki ”flippailu” eli kellojen vaihtaminen kuuluu silti homman juoneen. 3 kellon taktiikkaa kunnioittaen esiteltäköön kiipperiksi näistä Breitling Chronomat Evolution. Sen kellon ostettuani, onnistuin saavuttamaan nuoruuden haaveeni ja tulen pitämään sen itselläni niin pitkään kuin suinkin mahdollista. Toinen semi kiipperi on mun ”rymykello”: Klassikko Seiko SKX007 mun eka automaatti ja sen takia en siitäkään helpolla luovu. Käytännössä tuo kello on huoleton ottaa mukaan minne vaan ja sen kanssa passaa sukeltaa vaikka 200metriin. Kunnon vesitiiviys olikin ekan automaattikelloni yksi tärkeistä kriteereistä. Kolmanneksi vois nostaa paljon ranneaikaakin saanut TAG Heuer Formula1. Se on ollu mulle helppo ”arkikello”… mutta itseasiassa jo alustavasti myyty pois ???? uusia tuulia…uusia tuulia..

syottis

3. Olet käynyt kelloharrastajien miiteissä, minkälainen meininki siellä on ollut.

Juu oon käynyt kolmessa kellomiitissä. Ne on kaikki ollu kyllä huikeita iltoja. Hyvä meininki ja rohkeasti kun lähtee tutustumaan ihmisiin, saa illasta paljon irti. Noiden iltojen kautta on päässyt tutustuu myös Suomen kellomaailman pioneeriin (Stepan Sarpaneva) ja kelloharrastajiin, joista tullut hyviä ”kellokavereita”. Iltojen keskiössä on luonnollisesti kellot, ja niitä saa ”rannettaa” vapaasti ja hyvien tapojen mukaan jaat toki myös omasi pöydälle. Miiteissä pääsee hyvin kokemaan erilaisia kelloja ja pahentamaan omaa kellokuumetta…hhahah. Illoissa virtaa sopivissa määrin virvokkeita/ruokaa. Suosittelen tulemaan rohkeasti mukaan vaikka ilman kelloa! kunhan kellot kiinnostaa.

4. Mitä tiukuja on nyt lähitulevaisuudessa tähtäimen alla?

Rolex tulee hommattua viimeistään ku täytän 30. Sit voi vanhan miehen kelloa jo käyttää ????. Omega Planet Ocean on ollu tässä viimeisen viikon sisällä tähtäimessä… mutta mutta… Joka tapauksessa haluun tällä kertaa väriä. Eli kellotaulu/bezel tulee olla muu kuin musta / valkoinen.

5. Kelloharrastukseen kuuluu monille olennaisesti ns. ”graali”, eli kello joka on ultimate (joskus kaukainenkin) haave, mikä on sun graali?

Graaleja ois niin monta. Ehkä joku Voutilainen, tai Audemars Piguet Royal Oak Double Balance Wheel Openworked. Kuten tuossa aikaisemmin mainitsin, mieltymykset eri kelloihin kypsyy koko ajan… Eli vaikee sanoo. Räätälöity uniikki kappale Sarpanevaa vois olla aika ultimate.

Kari Voutilainen on yksi maailman arvostetuimpia kelloseppiä

Kari Voutilainen on yksi maailman arvostetuimpia kelloseppiä

Audemars Piguet Royal Oak Double Balance Wheel Openworked on yksi Syöttiksen Graaleista

Audemars Piguet Royal Oak Double Balance Wheel Openworked on yksi Syöttiksen Graaleista

6. Oletko tulossa legendaariseen KPO Breaks breikkitapahtumaan 1.7?

Vastaus on helppo. Kyllä.

Alla Syöttiksen breikkirani muutaman vuoden takaa OKT tapahtumasta

Vastaa